Butasirea Trandafirilor: Cum se Inmultesc Trandafirii?

Trandafirii sunt printre cele mai indragite flori, gratie spectacolului de miresme si culori pe care ni-l ofera cu atat de multa generozitate. Astfel, ei infrumuseteaza gradinile si casele oamenilor din cele mai vechi timpuri. Desi au o reputatie de flori pretentioase, trandafirii sunt usor de inmultit si de crescut, pentru a te bucura de frumusetea lor pe toata durata sezonului cald.

Cum se inmultesc trandafirii?

Trandafirul se inmulteste prin seminte sau prin butasire. Daca inmultirea prin seminte necesita mai multa rabdare, datorita faptului ca semintele trebuie sa germineze, urmand apoi sa fie plantate in pamant, butasirea este un procedeu mult mai simplu de a obtine o planta frumoasa.

Butasul este o portiune din tulpina plantei mature, care poate fi recoltat in diferite etape de crestere, pentru a obtine o floare identica cu cea mama. Exista trei etape principale de crestere ale trandafirilor, care sunt favorabile recoltarii butasilor, respectiv:

  • Primavara: Inmultirea trandafirilor cu ajutorul butasilor de primavara este cea mai usoara. Butasii se taie la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, atunci cand tulpinile noi incep sa se maturizeze.
  • Vara: Inmultirea trandafirilor prin butasi se poate face, de asemenea, la sfarsitul verii si la inceputul toamnei, atunci cand tulpinile noi au ajuns la maturitate. In aceasta etapa tulpinile sunt ferme, iar cele care au avut deja flori pot avea macese.
  • Toamna: Recoltarea butasilor se poate face si la sfarsitul toamnei sau la inceputul iernii, insa butasirea in cazul acestora va fi mai anevoioasa. In aceasta etapa tulpinile noi sunt mature si solide, iar obtinerea unor radacini este mai dificila de realizat.

 

Alegerea butasilor de trandafiri

Alegerea unor butasi de trandafiri sanatosi este o etapa importanta din butasirea acestor flori. Orienteaza-te catre lastari lipsiti de daunatori, precum afidele, mucegaiul sau alte tipuri de ciuperci. Lastarii care pot sa se inradacineze au o culoare verde inchis. De asemenea, la locul taierii se poate observa cu usurinta lemnificarea tulpinii.

Taierea lastarilor se face in functie de numarul de muguri, avand grija ca pe fiecare dintre acestia sa existe cel putin 3 muguri, de preferat fiind insa sa existe cate 5. Taie lastarul imediat sub primul mugure, dar lasa 2-3 centimetri de tulpina deasupra ultimului mugure.

Chiar si atunci cand cumperi lastarii din magazin, acorda atentie culorii acestora si alege-i pe cei care nu prezinta semne de uscare, in nuante de verde intens. O buna modalitate pentru a te asigura ca lastarii sunt inca vii este sa observi la nivelul ambalajului semne de umezeala, care arata ca sunt bine pastrati, in conditii optime de umiditate. 

Metode de butasire a trandafirilor

Butasirea trandafirilor este un proces care include cateva metode ce pot fi cu usurinta puse in aplicare. Iata trei dintre cele mai simple modalitati de inmultire a acestor flori:

  • Butasirea trandafirilor cu sticla de plastic

Una dintre cele mai simple metode de butasire a trandafirilor la finalul verii sau la inceputul toamnei se realizeaza cu ajutorul sticlelor de plastic. Dupa ce ai ales lastarii potriviti, perfect sanatosi, care prezinta muguri, acestia se taie oblic atat in partea de jos, cat si in partea de sus, pastrand doar ultimele doua frunze din varf.

Urmeaza alegerea locului pentru plantarea trandafirilor, care trebuie sa fie ferit de razele directe ale soarelui. Solul se sapa si se afaneaza, iar apoi se uda, pentru a dispune de suficienta umiditate, astfel incat butasii sa isi formeze radacini.

Dupa pregatirea solului, se asaza butasii in pamant, ingropand 3 dintre mugurii acestora si pastrand doar 2 muguri afara, alaturi de cele doua frunze netaiate. Odata ce au fost plantati, ei se acopera cu o sticla de plastic cu dop, taiata pe jumatate, care se baga 1-2 centimetri in pamant.

Dat fiind faptul ca aceasta metoda de butasire trandafiri se realizeaza pe durata sezonului rece, sticla are rolul de a mentine un mediu umed in jurul lastarului, prevenind astfel deshidratarea lui, dar si inghetarea pe durata iernii. Pana sa scada temperaturile este necesara udarea butasului, care se face in jurul sticlei, avand grija ca pamantul sa nu fie niciodata complet uscat.

Butasirea trandafirilor prin aceasta metoda se incheie primavara, la jumatatea lunii aprilie, atunci cand vremea este suficient de calduroasa pentru a se scoate sticla.

  • Butasirea trandafirilor cu cartofi

O alta metoda practica de inmultire a trandafirilor presupune utilizarea cartofilor, care ofera lastarilor substantele nutritive de care au nevoie pentru a se dezvolta. Odata ce ai ales butasii potriviti pentru inmultire si i-ai pregatit, trebuie sa alegi cartofii. Vei avea nevoie de cartofi sanatosi, cu o textura ferma, care sa nu aiba semne de vatamare.

Foloseste o surubelnita sterila pentru a gauri cartofii, iar apoi adauga tulpina de trandafir in orificiul creat. Tot ce mai trebuie sa faci este sa pozitionezi cartoful intr-un ghiveci cu pamant, avand grija ca acesta sa fie acoperit cu un strat de pamant cu o grosime de 1 centimetru. Cartoful ii va oferi plantei nutrientii necesari pentru a se dezvolta corespunzator, insa este important sa te asiguri ca pamantul din ghiveci este mereu umed.

  • Butasirea trandafirilor cu ziare sau metoda „burrito”

La metoda de butasire a trandafirilor cu ziare ai nevoie, bineinteles, de un ziar, o punga de plastic si apa, cea mai potrivita perioada pentru plantare fiind primavara. Dupa ce ai taiat butasii pe care vrei sa ii inradacinezi, ii strangi intr-un manunchi si ii invelesti in ziar, avand grija sa fie acoperiti in totalitate.

Continua butasirea prin umezirea ziarului, urmata de introducerea lastarilor in punga de plastic. Butasii se pastreaza la loc intunecos, la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 18 grade Celsius. O data pe saptamana se verifica butasii, pentru a vedea daca unii dintre ei prezinta mucegai, situatie in care vor trebui indepartati.

Butasii au nevoie de 3-4 saptamani pentru formarea radacinilor. Daca incepi butasirea cu ziar primavara, la finalul acesteia solul este suficient de incalzit pentru a planta butasii direct in gradina. In cazul in care este mai rece ii poti planta in gradina prin asezarea unei sticle sau a unei pungi deasupra lor. Imediat ce este suficient de cald, iar planta incepe sa dezvolte frunze, butasii pot fi lasati descoperiti.

Indiferent de metoda de butasire pentru care optezi, deosebit de importanta este taierea tulpinilor de trandafiri sub primul mugure, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte.

Desi butasirea nu functioneaza la toate soiurile de trandafiri, poti obtine rezultatele dorite la soiurile de trandafiri urcatori, cat si la cei pitici si la trandafirii de gradina. Sfarsitul primaverii si inceputul verii sunt cele mai potrivite perioade pentru inmultirea florilor, insa se poate face si toamna, desi sansele de inradacinare sunt mai reduse.

Scule si unelte necesare pentru butasirea trandafirilor

Exista putine scule si unelte de care ai nevoie pentru butasirea trandafirilor si plantarea acestora in gradina.

Indiferent de metoda de butasire a trandafirilor pe care o alegi, vei avea nevoie de foarfeci pentru gradinarit, cu ajutorul carora vei taia tulpinile florilor. Asigura-te, inainte de a taia planta, ca foarfeca pe care o utilizezi este curata. In acest fel eviti transmiterea unei boli, in cazul in care ai utilizat-o la o planta bolnava.

Primavara, atunci cand solul este suficient de cald pentru a planta butasii de trandafiri direct in gradina, ai nevoie de o unealta pentru a sapa pamantul. Iti poate fi de ajutor un burghiu manual cu care poti da gaurile necesare plantarii florilor.

Afanarea solului este o alta etapa importanta ce trebuie sa aiba loc inainte de a introduce in pamant tulpinile de trandafiri. Afanarea se poate realiza cu ajutorul unei greble, prin care solul va capata o structura aerata, ce va permite apei sa circule.

  • Surubelnita (pentru butasirea cu ajutorul cartofilor)

In cazul in care optezi pentru butasirea trandafirilor cu ajutorul cartofilor, vei avea nevoie de o surubelnita, pentru a crea un orificiu in tubercul. Sterilizeaza surubelnita inainte de utilizare, pentru a preveni orice risc de imbolnavire a plantei.

Cum se ingrijesc trandafirii?

Cu siguranta iti doresti pentru gradina ta trandafiri cu inflorire repetata, de care sa te bucuri pentru o perioada cat mai indelungata. Atat locul de plantare, cat si ingrijirea florilor, influenteaza cresterea si inflorirea lor.

Printre regulile de care este bine sa tii cont pentru a avea trandafiri frumosi se afla cele doua taieri anuale ale plantei, primavara si toamna. Daca primavara se taie florile pentru a creste plante viguroase, toamna se taie pentru a se indeparta florile si frunzele uscate.

Pe durata iernii se recomanda musuroirea trandafirilor, pentru a-i proteja de inghet. Udarea florilor este, de asemenea, importanta. Aceasta se realizeaza de 1-2 ori pe saptamana. Nu in ultimul rand, se recomanda stropirea florilor impotriva daunatorilor si a ciupercilor, care sunt favorizate de ploile abundente.

Fertilizarea poate fi necesara, atat la radacina, cat si la frunze. Utilizeaza ingrasaminte speciale pentru trandafiri, care ii ajuta sa se dezvolte armonios, cu flori care se mentin mai mult timp. De mare ajutor sunt ingrasamintele pe baza de fosfor si potasiu.

Respectand acesti pasi simpli te poti bucura de o gradina frumoasa, cu trandafiri vigurosi, pe toata durata sezonului cald. Chiar daca pot parea flori dificil de crescut, trandafirii sunt usor de intretinut, fie ca sunt plantati in gradina, fie ca te bucuri de ei in ghiveci.