Calorifere electrice: Cat consuma, cum sa le alegi & Avantaje

In fiecare an problema incalzirii centralizate defectuoase apare in discutie sau uneori chiar lipsa de functionare a echipamentelor termice proprii, motiv pentru care este firesc sa gasim alternative care sa ne ofere confortul termic dorit.

Indiferent daca locuim la apartament, la casa, in centrul orasului sau la munte, un calorifer electric este cea mai la indemana solutie pentru a produce caldura atunci cand ai nevoie de un plus de confort.

Cum sa alegi un calorifer electric?

Un calorifer electric foloseste energie electrica pentru a produce caldura si poate fi utilizat cu succes atat pentru a incalzi spatiul dintr-o zona mai mica, precum cea aferenta biroului sau spatiului de lucru, cat si pentru a creste temperatura dintr-o intreaga camera.

Desigur, ne putem intreba cat consuma un calorifer electric pentru ca in definitiv acesta este punctul de plecare atunci cand te gandesti sa alegi un astfel de produs, insa exista si alte caracteristici importante pe care sa le iei in considerare.

In functie de modul de functionare, sunt cateva tipuri de calorifere electrice, dupa cum urmeaza:

  • Calorifere electrice pe baza de ulei

De o mare popularitate printre aparatele de incalzire se numara practicele calorifere electrice pe baza de ulei. Interiorul acestor modele de calorifere este umplut cu ulei mineral, care este incalzit de siguranta de incalzire, iar mai apoi caldura este transferata catre elementele lor.

Avantajul acestui tip de calorifer consta in faptul ca mentine caldura o perioada indelungata dupa oprirea aparatului. Calorifele existente astazi pe piata dispun de termostat ajustabil, protectie la supraincalzire si mai multe trepte de putere, asa cum este cazul caloriferului electric Blade.

  • Calorifere electrice cu raze infrarosii

Calorifele electrice cu raze infrarosii utilizeaza radiatiile infrarosii pentru a incalzi locuinta, insa nu incalzesc prin convectie aerul din incaperea in care sunt amplasate, ci dau caldura obiectelor din jur. Cu ajutorul undelor electromagnetice de o anumita frecventa, aceste calorifere maresc temperatura din camera, dar daca vei pune mana pe radiator, vei observa ca acesta ramane rece.

Asemeni caloriferelor cu infrarosu, exista lampi de incalzire cu infrarosu, de mare ajutor in orice gospodarie pe durata sezonului rece. Cu o astfel de lampa te poti asigura ca animalele si proviziile tale vor beneficia de o temperatura corespunzatoare chiar si in cele mai reci zile.

  • Calorifere electrice cu convectie

Un calorifer electric cu convectie foloseste o carcasa metalica echipata cu o rezistenta electrica si miscarea naturala a aerului, fara ventilare. Astfel, aerul patrunde in carcasa de metal prin partea de jos, se incalzeste si iese prin partea superioara.

Exista modele de calorifere electrice cu convectie care se pot fixa pe podea sau pe perete, dar si modele care permit ambele moduri de pozitionare, precum este convectorul electric Turbo Blade, care poate fi montat atat pe perete, cat si pe podea, acesta avand si functie de ventilare.

Indiferent care este tipul de calorifer electric preferat de tine, iti recomandam sa tii cont de capacitatea de incalzire a acestuia inainte de a te hotari asupra unui anumit model. Poti afla puterea de incalzire a unui calorifer prin calcularea volumului camerei pe care vrei sa o incalzesti, inmultind latimea cu lungimea si cu inaltimea.

Rezultatul pe care l-ai obtinut il multiplici cu 50, care este valoarea coeficientului caloric. Vei obtine un alt rezultat, pe care il vei multiplica apoi cu 1.163 si in acest mod vei transforma kilocaloriile in wati. Daca cauti un calorifer pentru dormitorul tau, care are o lungime de 4 metri, o latime de 3 metri si o inaltime de 3 metri, volumul acestuia este de de 36 metri cubi. Multiplici volumul de 36 metri cubi cu 50 si iti va da valoarea de 1.800, pe care o vei inmulti cu 1.163, rezultatul pe care il vei obtine fiind 2.093,4. In acest mod vei sti cat de puternic trebuie sa fie caloriferul pentru camera ta.

Alaturi de puterea de incalzire, o alta caracteristica importanta in alegerea caloriferului electric este data de numarul de elementi. Acestia influenteaza capacitatea de incalzire a unui calorifer si este recomandat sa alegi un model care dispune de cel putin 9 elementi. Cu cat caloriferul are mai multi elementi, cu atat poti fi sigur ca el va incalzi mai repede si mai eficient suprafata.

Probabil urmatorul lucru va fi sa te intrebi cat consuma un calorifer cu mai multi elementi si ce poti face pentru a limita acest consum. Cu siguranta iti doresti sa economisesti energie electrica atunci cand folosesti un calorifer, iar pentru a fi posibil acest lucru, opteaza pentru un model cu termostat, care iti permite sa setezi o temperatura la care sa porneasca sau sa se opreasca. Termostatul reglabil iti asigura eficienta termica si electrica, deopotriva.

Nu in ultimul rand, tine cont de mobilitatea caloriferului atunci cand aceasta caracteristica iti este utila. Fie ca vrei sa incalzesti diferite camere ale locuintei tale, fie ca il vei lua cu tine la o cabana de munte neincalzita, mobilitatea iti poate fi la indemana.

Avantaje & Dezavantaje

Un calorifer electric este de un real ajutor pe durata iernii, atunci cand incalzirea centralizata este defectuoasa, dar si pentru casele in care nu exista o alta posibilitate de incalzire. Iata cateva dintre avantajele pe care aceste calorifere le ofera:

  • Mobilitate ridicata

Cu un calorifer electric poti incalzi orice incapere a locuintei doresti, gratie mobilitatii acestuia foarte ridicate. Exista insa si modele care se pot fixa pe perete, potrivite persoanelor care au nevoie de un calorifer care sa ramana pozitionat intr-un anumit loc.

In cazul in care tu iti doresti un calorifer pe care sa il poti folosi in diferite camere ale casei tale, la birou sau chiar in casa de vacanta, un calorifer electric mobil poate fi exact solutia pentru tine.

  • Utilizare usoara

Indiferent de tipul de calorifer electric pe care il folosesti, poti remarca utilizarea usoara a acestuia. Este suficient sa conectezi caloriferul la o sursa de alimentare si sa il pornesti, iar acesta va incepe sa iti incalzeasca camera, oferind randament maxim. In functie de modelul pe care il alegi, poate fi nevoie sa folosesti un termostat, dar exista si unele tipuri de calorifere cu telecomanda, care iti ofera un plus de confort.

  • Retinerea caldurii

Caloriferele electrice, precum sunt cele cu ulei, mentin caldura pentru o lunga perioada de la oprire. Este adevarat ca necesita un timp de asteptare pana se va incalzi, dar dupa ce va ajunge la temperatura optima, va continua sa incalzeasca chiar si atunci cand il vei inchide.

  • Siguranta crescuta

Fie ca folosesti un calorifer electric cu ulei, fie ca optezi pentru un model cu convectie sau pentru unul cu raze infrarosii, toate acestea iti ofera o siguranta crescuta, astfel incat multe dintre variantele disponibile dispun de functie de protectie la supraincalzire, dar si de termostat ce va opri incalzirea caloriferului atunci cand a ajuns la temperatura dorita.

Modul silentios de functionare

Nu doar consumul te ingrijoreaza, ci ai emotii cu privire la zgomotul pe care aceste calorifere il produc? Atunci nu ai de ce sa iti faci griji, deoarece acestea sunt imbunatatite considerabil si se remarca printr-o functionare silentioasa.

Tot la categoria de avantaje si dezavantaje ale folosirii unui calorifer electric putem adauga timpul necesar incalzirii. Asa cum unele modele se remarca prin incalzirea rapida, exista calorifere pe baza de ulei care necesita un timp mai mare pentru a ajunge la temperatura dorita. Din fericire insa, odata ajunse la temperatura optima, o vor mentine mai mult timp, pentru a asigura confortul termic pe care il doresti.

Cat consuma un calorifer electric?

Spre deosebire de diferite electrocasnice, precum sunt masinile de spalat rufe sau frigiderele, caloriferele electrice nu au clase energetice. Astfel, daca ai un calorifer electric cu o putere de 2.000W, iti va usor sa calculezi costurile de functionare, plecand de la faptul ca acesta va consuma intr-o ora 2kW. Este important de retinut, insa, ca daca vei tine in priza caloriferul pentru 10 ore, acesta nu va consuma 20kW, datorita termostatului, care il va opri atunci cand va ajunge la temperatura dorita.

Astfel, la intrebarea cat consuma un calorifer electric, raspunsul depinde de puterea acestuia.

Cele mai bune calorifere electrice

Daca esti interesat sa achizitionezi un calorifer electric, iata cateva optiuni cu randament deosebit:

Poti utiliza caloriferul electric Blade cu 13 elementi atat pentru a incalzi camerele propriei locuinte, cat si spatiile comerciale, fiind un model cu 3 trepte de putere, functie de aeroterma, protectie la supraincalzire, roti pentru o deplasare usoara si 6 canale de ulei.

Cu o putere de 2.500W, acest calorifer Magitec dispune de 3 trepte de putere, spatiu de depozitare al cablului de alimentare, functionare silentioasa si protectie impotriva supraincalzirii. Cei 11 elementi de care dispune iti permit sa te bucuri cu usurinta de un spatiu incalzit electric, numarandu-se printre cele mai eficiente calorifere electrice ieftine.

Daca iti doresti un incalzitor pentru perete, acest model de la Maestro poate fi exact produsul de care ai nevoie. Echipat cu un element de incalzire ceramic, permite incalzirea la o putere de 1.000W si 2.000W, iar pentru o utilizare confortabila, este echipat cu afisaj LED si telecomanda. In plus, iti confera un plus de siguranta printr-un intrerupator termic.

Teama consumului de energie mare este cea care ne impiedica sa utilizam calorifere electrice, insa ar trebui sa stii ca nu exista motive de ingrijorare. Dincolo de faptul ca dispun de functii utile pentru eficientizarea consumului energetic, precum prezenta termostatului, ele mentin o temperatura inalta pentru mult mai mult timp, incat tu sa poti beneficia de confortul termic pe care ti-l doresti, dar fara sa astepti cu emotie factura de energie electrica.