Metode si Sfaturi Practice Pentru Altoirea Pomilor Fructiferi

Altoirea pomilor reprezinta procedura prin care se imbina anumite portiuni dintr-o planta, cu o alta planta, in mod artificial, in conditii special amenajate. Este important ca planta secundara sa fie de specie inferioara, pentru a prelua calitatile plantei principale, astfel incat procedeul de altoire sa fie realizat in mod corect.

 

Altoirea reprezinta una dintre cele mai importante lucrari care faciliteaza productia unor fructe net superioare din punct de vedere calitativ. In primul rand, aceasta procedura are scopul de a ajuta la inmultirea vegetativa a pomilor dar si de a mari rezistenta plantei, in fata bolilor specifice, a secetei sau a inghetului.

 

Care sunt principalele tehnici de altoire ?

Altoirea pomilor fructiferi se face in mai multe moduri, in functie de specie si de perioada in care are loc aceasta procedura. Tipurile cunoscute de altoire sunt:

  • Altoirea in despicatura

Aceasta este metoda care se utilizeaza in mod frecvent si se poate realiza in orice perioada din sezonul de primavara, respectiv de la finalul lunii februarie si pana la finalul lunii aprilie. Aceasta procedura este realizata cu scopul de a recupera pomii care au o valoare biologica scazuta. In acest fel, se face altoirea mai multor soiuri de pomi fructiferi, pornind de la un singur pom.

  • Altoirea in T cu mugure dormind

Aceasta metoda de altoire este la fel de eficienta ca si prima si are loc in sezonul de plina vegetatie. Denumirea ii vine de la faptul ca taietura se face in scoarta portaltoiului in forma literei T. Metoda de altoire in ochi dormind se face in perioada  cuprinsa intre 15 iulie – 15 septembrie, si se aplica atat la pomi cat si la lamai, trandafiri sau liliac.

  • Altoirea sub coaja, in forma de L

Altoirea sub coaja presupune taierea altoiului si a portaltoiului intr-un stil similar, pentru ca acestea sa poata fi prinse impreuna. Locul unde a avut loc taierea se va sigila folosind o grefa peste care se pune banda adeziva si o bucata de panza pentru protectie suplimentara.  

  • Altoirea sub scoarta

Este o metoda de inmultire vegetativa simpla, ce are la baza realizarea unei grefe direct in scoarta pomilor.

 

Altoirea pomilor fructiferi se poate face in doua sezoane, si-anume: primavara intre lunile martie si mai si in perioada de vara-toamna intre lunile iulie si septembrie.

 

De ce unelte este nevoie pentru a se realiza procedeul de altoire?

Folosirea uneltelor celor mai potrivite duce in mod evident la reusita clara a procedeului de altoire. In acest scop, este nevoie de foarfeci, cutite sau bricege specifice pentru altoire. In urma taierii, se foloseste un unguent de protectie pentru copaci care ajuta la cicatrizarea ranilor.

 

Foarfeca pentru altoit se foloseste pentru realizarea taieturilor in V si se utilizeaza pentru pomii fructiferi dar si  pentru vita de vie.

 

Cutitele pentru altoit prezinta diferente evidente din punct de vedere a grosimii sau latimii lamelor. Acestea sunt folosite in functie de tipul de altoire. Pana pentru despicaturi are un rol extrem de important in procesul de altoire.

 

Banda autoadeziva pentru altoit este foarte eficienta, se foloseste usor si rapid, astfel ca nu mai este nevoie de realizarea unor noduri pentru legare. Aceasta are un rol de protectie pentru muguri si impiedica patrunderea bolilor si a insectelor daunatoare, favorizand in acelasi timp dezvoltarea armonioasa a plantei.

Atunci cand mugurele creste va strapunge banda dar pana atunci banda izoleaza foarte bine, pentru ca, fiind biodegradabila, rezista pentru mult timp, fara sa se degradeze.

 

Pentru altoirea pomilor fructiferi se folosesc diferite ustensile insa este important sa le utilizezi pe cele de calitate superioara, pentru un plus de siguranta. Fie ca este vorba despre cutite sau bricege special create pentru altoit, acestea te ajuta sa faci taieturi cat mai precise si curate. Pentru vindecarea ranilor, banda biodegradabila reprezinta cea mai buna alegere, precum si masticul cicatrizant, care ajuta la inchiderea imediata a ranilor.

 

Care sunt principalele asocieri care se pot face pentru altoire?

Pentru ca altoirea pomilor fructiferi sa fie facuta perfect trebuie sa stii care sunt soiurile de plante ce pot fi folosite ca si portaltoi, in functie de compatibilitatea acestuia cu altoiul. Iata care sunt asocierile cele mai des intalnite:

  • mar – mar paduret, mar franc
  • prun – corcodus, piersic, zarzar, prun
  • piersic – piersic, corcodus, migdal
  • cires – cires sălbatic, visin
  • par – par, par paduret
  • visin – visin, cires, cires salbatic.

 

Care sunt criteriile de baza dupa care poti sa alegi portaltoiul?

In primul rand, trebuie sa tii cont de faptul ca portaltoiul nu trebuie sa aiba mai mult de 4 ani si trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 1,5  si 5 cm.

Portaltoiul se obtine atat pe cale generativa cat si vegetativa. Portaltoiul generativ se poate obtine din samanta unor soiuri locale sau a unor specii salbatice in timp ce portaltoiul vegetativ se obtine prin multiplicarea vegetativa sau prin butasi. Portaltoiul vegetativ este cel care genereaza o productie mai bogata.

 

Cum se face alegerea corecta a tipului de altoi?

In primul rand trebuie folosit un altoi din aceeasi specie sau același gen cu portaltoiul iar alegerea cea mai potrivita se face in functie de ceea ce vrei sa obtii. Altoiul are rolul de a imbunatati radical calitatea noului fruct insa si portaltoiul joaca un rol la fel de important, pentru ca asigura un plus de rezistenta pomilor.

Specialistii in domeniu recomanda folosirea lastarilor robusti pentru altoi, care se pastreaza intr-un loc ferit de lumina si caldura, iu nisip umed, pana cand are loc altoirea din primavara.

 

Ce etape presupune altoirea pomilor?

Altoirea pomilor fructiferi se face respectand cu strictete etapele principale, dupa o schema clara si concisa, astfel:

  • Pregatirea portaltoiului

Pentru ca procesul de altoire sa fie unul de succes, trebuie folosita  ca si portaltoi orice ramura care nu este mai lunga de 6 cm. Se va face o taietura precisa cu un cutit special, numit cosor. Apoi, capatul netezit se despica pe jumatate, la o adâncime de 6 cm, introducandu-se o pana din lemn direct in mijlocul taieturii.

  • Pregatirea altoiului

Lastarii folositi pentru altoire  trebuie sa provina din pomi sanatosi ce au un rod bogat. In caz contrar, intreg procedeul de altoire nu va fi deloc benefic. Acestia se cioplesc, în forma de pana iar taieturile se fac cu un centimetru mai sus de mugur, folosindu-se un briceag.

  • Altoirea

Din cioplirea ramurilor de altoi, se obtin niste pene care se introduc in despicatura portaltoiului, in asa fel incat mugurii aflati pe altoi sa ramana in partea din exterior. In spatiul gol ramas in despicatura se pune ceara maleabila si chit pentru lemn,  care faciliteaza vindecarea cat mai rapida a ranilor.

 

In final, are loc sigilarea altoiului cu vopsea pe baza de ulei, aceasta fiind cea mai frecventa procedura ce are rol in protectia pomilor fructiferi.

 

Alte sfaturi importante pentru altoirea pomilor

Altoiul se pastreaza in locuri racoroase pentru a ajuta la pastrarea acestuia in conditii foarte bune si trebuie acoperit cu nisip umed, pentru o mai buna eficienta. Pomul care va fi altoit trebuie sa fie udat din abundenta cu doua saptamani inainte de a se face aceasta procedura. Atunci codita devine neagra si nu se desprinde de pe portaltoi, inseamna ca metoda de altoire a dat gres, dintr-un motiv sau altul. Daca altoiul nu este compatibil cu portaltoiul, este indicat sa se faca o altoire intermediara, folosind pe baza de portaltoi un soi diferit dar care a fost obtinut dintr-un soi similar cu altoiul.

 

Ce anume se folosesc cel mai des pentru sigilarea ranilor create prin altoire?

Sursa Foto: https://resources.stuff.co.nz/content/dam/images/1/p/y/n/4/n/image.related.StuffLandscapeSixteenByNine.1420x800.1pym45.png/1527047903495.jpg

Pentru a sigila ranile create, se foloseste adesea o bucata de panza curata, o banda adeziva sau un mastic cicatrizant. Masticul ajuta la vindecarea rapida a acelui loc si se foloseste in special pentru cicatrizarea ranilo dar si pentru protectia acestora.

Acesta confera plantelor o bariera protectiva impotriva bolilor fungice, precum si a ploii excesive si inghetului, dat fiind faptul ca masticul are in componenta sa 0,48% cupru. Acesta se aplica cu ajutorul unei pensule,  formandu-se astfel o pelicula protectoare.

 

Care tip de altoire are cel mai mare procent de reusita?

Sursa foto:https://media.npr.org/assets/img/2014/08/02/artist-rendering-0e36157498dec9b2c2128ba62ff94cab4ab9a9ed.jpg

In primul rand reusita altoirii depinde in mare parte de gradul de compatibilitate dintre altoi si portaltoi. Acestia trebuie sa fie perfect sanatosi si sa nu prezinte nici un fel de boli. In plus, perioada optima de altoire si iscusinta pomicultorului influenteaza gradul de reusita.

 

Tipul de altoire cel mai productiv este altoirea in ochi dormind, pentru ca aceasta confera cel mai mare procent de prindere iar sistemul de altoire cel mai utilizat in pepiniere este altoirea cu muguri detasati.

 

Altoirea în ochi dormind faciliteaza obtinerea celor mai bune rezultate la toate speciile. Realizata cu mare precizie in conditii favorabile, respectand in mod riguros tehnica de altoire ofera cel mai mare procent de prindere.

 

Rana care se face in portaltoi este destul de mica si se vindeca destul de repede si se folosesc putine ramuri altoi, pentru ca fiecare ochi de pe ramura este benefic pentru altoire, in afara de cei aflati la capete.

 

Prin urmare, este important sa tii cont de toate aceste aspecte daca vrei sa obti o productie bogata si sanatoasa an de an.