Taierea pomilor fructiferi - Ghid rapid pentru incepatori

Cultivarea pomilor fructiferi si obtinerea unei recolte bogate si sanatoase implica obligatoriu procesul de taiere. Avantajele pe care le obtii odata cu realizarea actiunii de tundere sunt:

elimini crengile fisurate sau rupte, afectate de inghet ori bolnave

oferi lumina necesara fructelor pentru a se dezvolta

previi aparitia daunatorilor care se inmultesc intr-un mediu propice, cum este coroana deasa

pastrezi dimensiunea optima a pomului

favorizezi formarea de ramuri noi, tinere

favorizezi formarea de ramuri noi, tinere

Prin urmare, procedura de tundere a pomilor fructiferi nu are voie sa fie ignorata, ea asigura rodirea si o cultura de calitate. De retinut este faptul ca datorita tunderii stimulezi cresterea copacului - prin urmare ii faci un bine. Daca vrei sa afli care sunt bunele practici in procesul de tundere, uneltele de care ai nevoie sau ce greseli sa eviti, iti vor fi prezentate in continuare regulile de baza si o serie de sfaturi utile oricarui incepator.

Cuprins:

Ce reguli trebuie sa respect pentru taierea pomilor fructiferi?

Cand se taie pomii fructiferi?

Ce tipuri de taieri exista pentru pomii fructiferi?

Care sunt greselile care se fac cel mai des la taierea pomilor fructiferi?

Ce unelte imi trebuie pentru taierea pomilor fructiferi?

Taierea pomilor fructiferi - Ghid rapid pentru incepatori

Ce reguli trebuie sa respect pentru taierea pomilor fructiferi?

se indeparteaza prima data ramurile rupte, uscate sau bolnave, apoi fructele mumificate care au ramas in coroana pomului, pentru ca pot ascunde boli;

exista doua operatii care trebuie aplicate intr-un proces de taiere, cea de rarire (indepartarea totala, chiar pana la tulpina) si cea de scurtare (sau de formare, care stimuleaza cresterea lastarilor);

taietura se face oblic (previne infectarea pomului) si se face fix din nodul din care porneste creanga;

daca este nevoie de o interventie de rarire mai ampla, atunci ramurile ramase vor fi lasate mai lungi;

in cazul in care se realizeaza o interventie de rarire fara amploare, atunci ramurile care raman vor fi taiate mai mult;

pomii tineri cresc cu rapiditate si dau nastere la foarte multi muguri vegetativi (adica frunze si cresteri vegetative), din acest motiv acestora li se vor aplica taieri lungi;

este important sa recunosti mugurii de rod, ei sunt mai proeminenti, mai umflati si rotunjiti la varf, in timp ce mugurii vegetativi sunt ascutiti;

ramurile cu muguri de rod se scurteaza si ele (trebuie reimprospatate), dat fiind faptul ca nu traiesc mult, prin procedeul de taiere li se asigura viata lunga; 

tot taierea ramurilor cu muguri asigura un nivel optim de incarcare a ramurii, dar si fructe mai mari si mai frumoase; se vor pastra mugurii vigurosi si mai bine pozitionati;

pomii maturi rodesc mai mult, adica predomina mugurii fructiferi, motiv pentru care taierile in cazul lor vor fi mai scurte;

pomilor tineri trebuie sa li se aplice destul de mute rariri si scurtari, tocmai pentru a se forma coroana;

la pomii de varsta mijlocie se fac de regula operatiuni de rarire;

la pomii batrani se fac mai multe interventii de scurtari;

ramurile viguroase aflate in partea dinspre varf a coroanei, intr-o pozitie verticala, se taie mai scurt;

ramurile mai subtiri aflate in partea de jos a coroanei se taie mai lung pentru a se ingrosa si a da stabilitate coroanei;

inaltimea pomilor trebuie sa fie redusa in mod optim, lucru care-i ajuta sa se hraneasca mai bine, sa se ingroase mai mult, sa reziste vanturilor; totodata, ingrijirea lor, taierea, stropirea  si apoi culesul fructelor se face mult mai usor;

daca doua ramuri se intersecteaza, una dintre ele se elimina (cea care are pozitia mai slaba, cu crestere pe verticala) sau amandoua se scurteaza, mugurii terminali fiind lasati in pozitii opuse;

Cand se taie pomii fructiferi?

In functie de anotimpul in care se face tunderea intalnim:

taierea de iarna, numita taiere in uscat

taierea de vara, numita taiere in verde

taierea de iarna se va face la sfarsitul anotimpului rece, atunci cand ne asteptam ca gerul sa fi trecut, dat fiind faptul ca nefiind taiati, pomii fructiferi rezista mai bine la frig; prin urmare, se realizeaza de la sfarsitul lunii februarie pana la jumatatea lunii martie;

taierea de vara  sau in verde se realizeaza dupa culegerea fructelor, pentru ca pomul sa se bucure de aer si lumina; se realizeaza de la jumatatea lunii mai si pana la mijlocul lui august;

Ce tipuri de taieri exista pentru pomii fructiferi?

taiere de formare a coroanei- asigura viata lunga pomului si rezistenta in fata conditiilor grele de vreme; se realizeaza in primii 4-5 ani de la plantare;

taiere de corectare- se realizeaza in cazul pomilor care n-au fost taiati sau care au coroana mai deasa decat trebuie;

taiere de regenerare (de intinerire) - pentru pomii maturi a caror coroana s-a uscat si sunt invadati de lastari lacomi, crescuti vertical in partea superioara a coroanei; taierea crengilor imbatranite conduce la aparitia de lastari noi, tineri;

taieri de rodire (sau de fructificare) - se scurteaza ramurile cu muguri de rod pentru a le prelungi durata de viata si a obtine o recolta buna; copacul nu trebuie sa fie supraincarcat, pentru ca in ciuda fructelor numeroase, ele nu vor fi si de calitate; de asemenea, exista riscul ca pomul sa intre in alternanta de rodire, adica intr-un an face fructe, in urmatorul nu mai face;

Care sunt greselile care se fac cel mai des la taierea pomilor fructiferi?

taierea in exces;

realizarea taierii intr-o perioada nepotrivita, ca de exemplu dupa inmugurire;

indepartarea scoartei care pare afectata (nu se umbla la scoarta pentru ca se regenereaza foarte greu);

taierea crengii fara a se tine cont de nodul de formare;

lipsa tratarii ranilor rezultate in urma taierilor (daca diametrul nodului taiat depaseste 2 centimetri se foloseste o solutie speciala pentru a impedica aparitia daunatorilor); 

lipsa normarii mugurilor de rod, care duce la ruperea crengilor, la fructe care nu au fost hranite suficient (o recolta slaba calitativ);

realizarea taierii departe de mugure sau prea aproape de acesta (ori ranirea lui);

folosirea unor instrumente de calitate inferioara (prost ascutite), care pot dauna pomilor;

lipsa dezinfectarii uneltelor inainte de folosire;

Ce unelte imi trebuie pentru taierea pomilor fructiferi?

foarfeca de taiat crengi

fierastrau de mana

scara

manusi de gradina

ochelari de protectie

Pe site-ul nostru gasesti si kituri complete care contin toate uneltele si accesoriile de care ai nevoie pentru a-ti ingriji gradina, precum acest Kit al Micului Fermier a carui unealta de baza este o motocoasa utila atat pentru taierea ierbii, cat si a arbustilor, tufisurilor si buruienilor.

Daca ai de-a face cu copaci mai mari, vezi categoria de accesorii pentru taierea lemnului sau contacteaza unul din consultantii nostrii care te vor indruma catre cele mai potrivite unelte pentru tine!

Un pom fructifer caruia i s-a aplicat operatiunea de taiere are ramurile principale groase la baza, coroana este suficient de luminata si aerisita, are ramuri roditoare de sus pana jos si ofera o recolta bogata si de calitate in fiecare an.

De cealalta parte, un pom care nu a fost tuns, are o coroana mare si deasa, dar cu ramuri subtiri, slabe si fara mult asteptatele fructe.

In concluzie, pregateste-ti pomii fructiferi pentru recolta, realizeaza tunderea lor si ofera-le sanatate, iar tu vei culege fructe mari si gustoase. Iar daca doresti sa discuti cat mai rapid cu unul din consultantii nostri, suna la 0374.710.810!