Cat de Important Este Procedeul de Taiere a Pomilor Fructiferi?

Taierile pomilor sunt parte din lucrarile esentiale ce trebuie facute pentru a obtine o productie cat mai buna an de an. Daca aceste taieri pomi fructiferi nu sunt facute la timp, este imposibil de corectat cresterea acestora si de a se forma o coroana frumoasa.

 

Taierea are rolul de a ajuta resursele naturale sa ajunga mai bine la fruct pentru a-i conferi acestuia o aroma mult mai buna si cat mai multe substante nutritive. Acest procedeu influenteaza in mare masura calitatea si nivelul productiei obtinute in anul care urmeaza. Un pom sanatos si viguros trebuie atent ingrijit insa trebuie si corect taiat.

 

Toaletarea pomilor consta in scurtarea sau indepartarea unor ramuri pentru a forma o coroana ce eficientizeaza cresterea pomului respectiv. Exista mai multe tipuri de taieri, care se fac anual si anume: taieri de formare, taieri de regenerare si taieri de rodire.

Pentru acest lucru ai nevoie de o foarfeca de gradina sau un fierastrau ce se foloseste cu precadere in pomicultura. Uneori este nevoie de taierea unor lemnoase ale pomilor, alteori poate fi nevoie de taierea integrala a crengilor.

 

De ce este necesar sa se faca toaletarea pomilor?

Caracteristica principala ce se afla la baza procedeului de taieri pomi fructiferi este legata de valorificarea luminii. De indata ce sunt indepartate mari portiuni din ramuri este mult mai facil ca lumina sa patrunda printre crengi pentru a ajunge la muguri. Lumina este factorul principal  care ajuta la o dezvoltare mai viguroasa a fructelor.

 

De asemenea, taierea pomilor reprezinta un beneficiu foarte mare pentru regenerarea acestora. In acest fel se indeparteaza lastarii batrani iar resursele naturale faciliteaza dezvoltarea lastarilor tineri, pentru ca acestia sunt cei care vor rodi mai bine.

Taierile au rolul si de a indeparta ramurile care prezinta semne de imbolnavire, pentru a nu imbolnavi si restul pomului. Asadar, prin indepartarea crengilor afectate de boala, pomii fructiferi sunt readusi la viata.

 

Toaletarea mai este necesara si pentru a corecta pozitia ramurilor, care uneori au tendinta de a creste gresit, in functie de cum ajunge seva in crengi. Unele se suprapun si formeaza o adevarata bariera ce impiedica soarele si ploaia sa ajunga la muguri, ceea ce duce in mod evident la imposibilitatea dezvoltarii acestora.

 

Cand se face taierea pomilor fructiferi?

Sursa Foto:https://www.vintagetreecare.com/wp-content/uploads/2014/01/tree-pruning.jpg

Toaletarea pomilor se face primăvara devreme sau toamna, cand pomii se afla într-o perioada de repaus vegetativ. Procedeul de taieri pomi fructiferi este obligatoriu daca vrei sa te bucuri de o productie bogata si fructe cat mai gustoase.

Daca taierea pomilor se face mult mai devreme decat este normal, pomii pot deveni mai vulnerabili la frig iar productia va fi compromisa. Pentru a se dezvolta armonios pomii au nevoie de ingrijire speciala si trebuie realizate diferite lucrari in functie de nevoile specifice fiecarei culturi.

 

Care sunt tipurile de taiere a pomilor?

Tipurile de taieri pomi frunctiferi se diferenteaza functie de obiectivele urmarite, astfel:

  • Taieri de formare a pomilor

Tăierile de formare au rolul de a corecta coroana pomilor si de a ordona cresterea ramurilor, pentru ca resursele naturale sa ajunga mai bine la frunct dar si pentru a usura desfasurarea lucrarilor tehnologice  necesare, In acest fel, pomul respectiv va avea o coroana foarte frumoasa din punct de vedere estetic. Modul in care este realizata coroana difera in functie de soiurile de pomi, astfel ca aceasta poate avea forma de:

  • Piramida etajata – specifica merilor, perilor, gutuilor, prunilor, ciresilor si visinilor.
  • Vas ameliorat – o forma reprezentativa pentru speciile de piersic, cais, gutui altoit.
  • Fus tufa –forma specifica soiurilor de mar si par altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie.
  • Fus subtire – forma specifica pentru speciile de mar si par altoite pe portaltoi de vigoare mica sau mijlocie.
  • Palmeta etajata cu brate oblice – ce se utilizeaza in special la meri, peri, gutui, pruni, caisi, visini altoiti pe portaltoi de vigoare mijlocie.
  • Palmeta etajata cu brațe orizontale – forma recomandata pentru specii de mar, par, gutui, visin altoiti pe portaltoi de vigoare mijlocie.
  • Gard belgian – o forma specifica pentru meri si peri cu vigoare mica.
  • Lèpage – folosita pentru speciile de mar, par cu pomi de vigoare mica. 
  • Taieri de productie sau rodire

Acest tip de taieri pomi fructiferi se face cu scopul de a conferi o buna ingrijire coroanei, de a valorifica fructificarea si de a revigora vegetatia. Prin urmare acestea pot fi:

  • Taieri de intretinere – se fac pentru a elimina ramurile care impiedica dezvoltarea armonioasa a pomului. Acestea au loc in fiecare an cu scopul de a echilibra vegetatia intre baza si varful coroanei.
  • Taieri de fructificare – se fac in mod diferit, in functie de speciile pomii fructiferi.
  • Taieri de intinerire – se fac pentru regenerarea pomilor, prin indepartarea ramurilor batrane, care nu mai rodesc la fel de bine ca si cele tinere. Acest tip de taiere are rolul de a directiona toate resurselor catre ramurile cele mai productive, si implicit, de a spori productia.
  • Taieri de corectare

Taierile de corectare sunt realizate cu scopul de a indeparta ramurile care nu au muguri, pentru ca acestea nu au cum sa faca fructe. In acest fel, seva care ar fi distribuita in mod natural catre aceste crengi va ajunge in crengile productive. De asemenea, se indeparteaza si crengile mult prea subtiri care nu au cum sa sustina fructele si care incarca pomul in mod inutil.

Fiecare specie de pomi are nevoi specifice, iar acestea reprezinta aspectele cele mai de pret atunci cand este vorba despre ingrijirea acestora. Regulile de taieri pomi fructiferi trebuie respectate cu maxima rigurozitate pentru a obtine o productie cat mai buna si un aspect cat mai frumos.

 

  • Taieri de fructificare

Acest tip de taieri se face in functie de soiul pomului din livada, fie ca este vorba despre cultura de productie sau cultura proprie. Prin urmare, acestea sunt lucrarile specifice fiecarui soi:

  • Tăieri la mar si par

Aceste taieri pomi fructiferi trebuie realizate in fiecare an. Se taie ramificatiile de rod, si-anume cele care au rodit de mai multe ori, se scurteaza ramurile de peste doi ani, se taie ramificatiile mai departate de baza.  

Nu se taie formatiunile de rod tinere, pintenii, tepusele, bursele, smicelele si vetrele de rod tinere si nu se scurteaza ramurile tinere.

  • Taierile la prun

Aici este vorba despre o taiere ce faciliteaza rarirea crengilor. Se taie ramurile de semischelet, se elimina ramificatiile degarnisite dupa rodire si ramurile lungi si mijlocii de peste doi ani.

Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat si ramurile de un an decat daca sunt prea dese si impiedica dezvoltarea pomului.

  • Taierile la cires si visin

In acest caz, se realizeaza taieri de rarire la varful ramurilor de schelet. In acest fel ramurile lungi trebuie scurtate cu pana la 70-80 de centimetri. Ramurile subtiri dar lungi, trebuie scurtate facandu-se taieri acolo unde apar ramificatii laterale sau unde sunt ramuri buchet cu muguri spre varf. Nu se taie ramurile buchet, care au un rol important in productie.

  • Tăierile la cais

Se raresc lastarii astfel incat sa existe o distanta de 15-20 cm intre acestia. Lucrarile de taiere au loc in plin sezon de vara. Se elimina lastarii subtiri sau cei care nu mai vegeteaza, In anii mai bogati din punct de vedere productiv se fac aceste taieri doar in interiorul coroanei iar in cei fara rod, rolul taierii este de a reduce forma scheletului.

 

Nu se taie ramurile buchet, pentru ca acestea urmeaza sa rodeasca de cateva ori iar in acest timp se vor ramifica alte crengi care vor fi taiate.

 

Ce ramuri se indeparteaza de obicei la taierea pomilor?

Sursa foto:https://www.gardeningknowhow.com/wp-content/uploads/2015/01/fruit-tree-pruning.jpg

Este foarte important ca lucrarile de intretinere sa se realizeze in functie de necesitatile pomului respectiv si de tipul soiului cultivat. Prin procedeul de taieri pomi fructiferi se elimina:

  • ramurile uscate, rupte sau cuprinse de boala
  • ramurile care se intersecteaza sau se suprapun dar si cele care cresc spre interior si strica coroana pomului
  • lastarii batrani

 

Este recomandat ca taierea sa se faca oblic, in zona de deasupra mugurelui orientat spre exterior Ramurile trebuie taiate exact din nodul din care pornesc. Asigura-te ca faci taierea in conditii optime, oferind astfel pomului o serie intreaga de beneficii.

Foloseste de fiecare data produse profesionale care faciliteaza realizarea lucrarilor de taiere. Este recomandat sa observi cat mai bine structura pomului si starea ramurilor si sa folosesti un echipament de protectie adecvat.

 

Care sunt greselile facute la toaletarea pomilor fructiferi?

Cele mai frecvente greseli pe care le fac horticultorii sunt:

  • taiere excesiva sau insuficienta, atunci cand indeparteaza prea multe sau prea putine ramuri, ceea ce impiedica dezvoltarea pomilor.
  • taierea realizata atunci cand vremea este total nefavorabila, in special cand se face iarna.
  • folosirea uneltelor nepotrivite ceea ce duce la deteriorarea pomului sau a unor unelte care nu sunt intretinute corect. Leziunile provocate de astfel de unelte pot afecta in mod negativ pomul. Ustensilele folosite la taiere trebuie sa fie curate si dezinfectate pentru a realiza taierea in conditii optime si a indeparta posibilitatea de extindere a bolilor.

 

Intretinerea adecvata a pomilor frunctiferi necesita cunostinte de specialitate si o buna indemanare. Pentru fructificarea pomiloor este nevoie de efectuarea corecta a lucrarilor de taiere a pomilor fructiferi. Daca nu sunt facute la timp, acestia vor rodi mai putin iar fructele vor avea un nivel de calitate scazut.